FAQ – veelgestelde vragen

Wat zijn de doelen van Family Enrichment Nederland (FEN)?

FEN biedt aan jongeren, echtparen en ouders de kans om zich te kunnen ontwikkelen als persoon, partner en opvoeder van hun kinderen.

De visie van FEN is het stimuleren van persoonlijke groei en het versterken van de familiebanden door de relatie tussen de ouders te ondersteunen. Hierbij worden persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van een family plan gestimuleerd.

Wanneer en hoe is FEN ontstaan?

FEN is in 2009 ontstaan vanuit een initiatief van een groep enthousiaste echtparen die hun taak als ouders zo goed mogelijk wilden invullen en daar andere echtparen bij wilden betrekken.

Heeft FEN een commercieel doel?

FEN is een non-profit organisatie. Alle taken binnen de organisatie worden verricht door vrijwilligers. Dat geldt ook voor de moderatoren en de organisatoren. Het inschrijfgeld wordt gebruikt om de kosten van bijvoorbeeld materiaal en reiskosten van de moderatoren mee te dekken. Voor het organiseren van extra evenementen (een familiedag, aanschaf van boeken, speciale lezingen et cetera) wordt gebruik gemaakt giften van particulieren of subsidies van de overheid.

Heeft FEN een religieuze achtergrond?

FEN is geen religieuze organisatie en staat open voor deelnemers van alle godsdienstige achtergronden. De principes waarop de programma’s zijn gebaseerd komen overeen met christelijke normen en waarden. FEN is gebaseerd op een natuurlijke filosofie - met andere woorden, het gezond verstand - die zijn oorsprong heeft in de observaties en ervaringen van personen.

Wie kan deelnemen aan de workshops?

Het leerproces van de meeste FEN programma's is gebaseerd op de dialoog tussen man en vrouw als koppel en tussen de deelnemende koppels onderling. Het is daarom noodzakelijk dat beide partners aan het programma deelnemen. Dit geldt voor alle workshops die voor koppels zijn opgezet zoals Echtelijke liefde (Married Love), Eerste stapjes (First Steps), Eerste letters (First Letters) en Eerste beslissingen (First Decisions).

Er zijn twee uitzonderingen: 

  1. Het Persoonlijk project (Personal Project) is bedoeld voor individuele jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, momenteel vrijgezel dan wel in een relatie. 
  2. Daarnaast is het trainingsprogramma voor moderatoren op individuele basis.

Wanneer begint er een nieuw programma?

Een nieuwe programma wordt opgestart als zich tenminste 10 tot 15 koppels hebben aangemeld. Hoe dichter ze bij elkaar in de buurt wonen, hoe eenvoudiger het is om bij elkaar te komen voor de sessies van elke casus. (zowel de groepssessies in teams van 3-5 koppels als de algemene sessie met alle koppels en de moderator) 

Wat is het verschil tussen een programma en een workshop?

Een programma bestaat uit vijf tot acht casussen, die in afzonderlijke workshops door de koppels worden bijgewoond. In de workshop komen koppels bij elkaar om de casus met elkaar te bespreken volgens de case study methode: eerst in een groepssessie en vervolgens in een algemene sessie. Lees hier meer over de case study method here.

Waar vinden de workshops plaats?

De groepssessies voor drie tot zes koppels worden meestal gehouden afwisselend bij een van de deelnemende koppels thuis of op een andere geschikte locatie in de buurt. De algemene sessies - waar alle deelnemende echtparen bij aanwezig zijn – vinden plaats in een publieke ruimte of vergaderzaal, vaak op een centrale plek ten opzichte van alle teams. Een moderator, gespecialiseerd in het onderwerp van de sessie, is daarbij aanwezig om de discussie te leiden. Deze sessies kunnen ook deels online worden georganiseerd.

Is het nodig om alle sessies bij te wonen?

Om optimaal te profiteren van het programma is het belangrijk dat de deelnemers alle sessies bijwonen.

De opbouw van het programma en de volgorde van de casussen is bewust zo gekozen om de deelnemers te trainen in hun denkproces over relaties en ouderschap. Mocht je toch een sessie gemist hebben (wegens ziekte, bevalling, zakenreis of iets dergelijks) kun je bij jouw teamleider om een samenvatting vragen. Als één van het koppel moet afzeggen voor een sessie, is de partner natuurlijk van harte welkom. Het is echter wel van belang dat zoveel mogelijk van de sessies samen wordt gevolgd.

Uit hoeveel sessies bestaat een programma?

Het aantal casussen hangt af van het specifieke programma, maar varieert tussen vijf tot acht casussen die elk twee sessies kennen: één groepssessie en één algemene sessie.

Hoe lang duren de workshops?

Elke casus wordt behandeld in twee workshops van ongeveer anderhalf uur. (eerst een groepssessie onder leiding van de teamleiders en daarna een algemene sessie onder leiding van een moderator). De frequentie van de workshops wordt in overleg met de deelnemers bepaald. Het heeft wel de voorkeur om de twee sessies van een casus binnen vier tot zes weken te laten plaatsvinden, uiteraard rekening houdend met feestdagen en vakantieperiodes.

In welke taal worden de workshops gegeven?

De workshops zijn in het Nederlands of in het Engels, afhankelijk van de voorkeur van de deelnemers. In de praktijk wordt vaak voor Engels als voertaal gekozen, omdat ook regelmatig expats en buitenlandse studenten deelnemen aan de programma's.

Wie zijn de teamleiders?

Als onderdeel van de case study methode wordt na het zelfstandig doornemen van de casus en het bespreken ervan met de partner, een kleine groepssessie gehouden met drie tot zes koppels. Uit deze groep wordt in overleg een koppel gekozen dat fungeert als teamleider. De teamleider organiseert de groepssessies door een tijd en plaats af te spreken, informatie vanuit de organisatoren door te geven en de time management van de groepssessies te bewaken.

Hoe word je moderator?

Iedereen die een volledig programma heeft doorlopen en graag dieper in de materie wil duiken kan een opleidingscursus voor moderatoren volgen. Als je de cursus hebt afgerond, kun je je specialiseren in één of meerdere specifieke casussen en die als moderator begeleiden tijdens de algemene sessie. Professionele achtergrond, ervaring en presentatievaardigheden worden meegewogen in het toewijzen van een specifieke casus aan nieuwe moderatoren. 

Voor welke koppels zijn deze programma's geschikt?

De programma’s van FEN zijn vooral interessant voor koppels die willen werken aan de verrijking van hun gezinsleven, die hun voordeel willen doen met de inzichten en ervaringen van anderen en die openhartig hun eigen inzichten met anderen willen delen. Een logisch gevolg is dat de programma’s vaak nieuwe, waardevolle contacten en vriendschappen opleveren.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een programma?

Kijk op de site van FEN welk programma in de komende periode wordt aangeboden. Aldaar vind je ook een aanmeldformulier. Natuurlijk kan je ook een bericht sturen naar familyenrichmentnederland@gmail.com om te informeren over aankomende programma's, workshops en lezingen. Naar aanleiding van het aantal geïnteresseerden, besluiten wij welke programma's worden opgestart.

nl_NLDutch